Stadlab #1

Gebiedscoops

Met een serie StadLabs wordt het Stadmakerscongres 2015 voorbereid en geprogrammeerd. Het Stadmakerscongres is een moment waarop we alles bijeen brengen, spanning opbouwen, ergens naartoe werken. Dan presenteren de StadsLabs hun opbrengst en of de opgave die ze willen stellen/adresseren.  We willen in de periode daarnaartoe de trajecten zoveel mogelijk parallel laten lopen. Daarom clusteren we in drie Labweken de werkzaamheden van de StadLabs. Elk StadLab zorgt voor een eigen invulling van het programma.

Hieronder staat het programma van Stadlab #1 Gebiedscoops

Labweek 1

Vuurkorf-gesprek
Een ‘vuurkorf-gesprek” over coöperatieven met Nathan Rozema, die als onderzoeker-aanjager-ondernemer bij diverse coöperatieven betrokken is.  Thema: economische basis bij wijkbewoners.

Datum: Donderdag 30 april 2015
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Parkje Gare du Nord

Labweek 2

Made in 4Havens
Ondernemen loont! Ebami Tom is initiatior van de coöperatieve ontwikkeling in het Merwe4Haven gebied. Die gaat uit van een makerscollectief, dat elkaar in het werkgebied herkent en versterkt, en heeft zo een sterk ondernemende inslag.

Datum: Donderdag 11 juni 2015
Tijd: 15.30 – 17.00u
Locatie: LET OP! Locatie gewijzigd: Keilestraat 9, entree aan de voedseltuin zijde.

Hollands Glorie, rijke historie
Spreker: Anita Boele
Anita Boele werkt op het wetenschappelijk instituut van Tine de Moor. Ze gaat in gesprek over de oorspronkelijke kracht van coöperatieven in de Gouden eeuw, en in de vorige eeuw, over wat coöperatieven nu aan kansen hebben.
Met diner verzorgd door buurtkok Cyriel Rijders /  Kosten: €10,- p.p. voor diner en €1,- per drankje. Neem dus contant geld mee.

Datum: Donderdag 11 juni 2015
Tijd: 
17.30 – 19.30u
Locatie: 
Schiezicht, Mathenesserdijk 272B

Delfshaven Coöp
Patrick Boel richtte de stichting DelfshavenCoop op. De coöperatieve beweging in Delfshaven maakt een verhaal waarin ieder zijn eigen bijdrage kan positioneren. ‘Een narratief, als verleiding om mee te gaan doen, verbindt institutionele partijen én lokale spelers!’

Datum: Vrijdag 12 juni 2015
Tijd: 09.00 – 11.00u
Locatie: Plein 1943, Pier 80

Iedereen is welkom, dus nodig gerust anderen uit. Wel graag laten aanmelden bij Eva van Breugel [e.vanbreugel@airfoundation.nl]

Labweek 3

Je bent van harte welkom bij deze bijeenkomsten van het Stadlab Gebiedscooperaties, meld je graag vooraf aan bij Eva van Breugel[e.vanbreugel@airfoundation.nl]! Zie hieronder het programma voor de eerstvolgende bijeenkomst van Stadlab Gebiedscoops op donderdag 17 september.

Zorgvrijstaat Rotterdam West
Van zorg tot doe-democratie in één coöp.Kom leren van het verhaal van Alexander Hoogendoorn, die in 2014 startte met deze cooperatie in Rotterdam West. Zorgvrijstaat Rotterdam West organiseert mensen in het zorgen voor elkaar: slimme netwerken, samenredzaamheid, werken aan verbindingen, bundelen van krachten, aanspreken hulpbronnen, sterke sociale infrastructuur! Meer over Zorgvrijstaat Rotterdam West check hun Facebook en website!

Datum: Donderdag 17 september 2015
Tijd: 13.00 uur
Locatie: Westersingel 22

Afrikaanderwijk Coöperatief
De culturele waarde vanuit het netwerk worden besproken in de Afrikaander Coöp. Vanuit het project Freehouse startte Jeanne van Heeswijk in 2008 met een publiek onderzoek/actieprogramma, dat uitmondde in de oprichting van de Afrikaanderwijk Cooperatie begin 2014. Een bijzonder verhaal dat kunst en cultuur verbindt met maatschappelijke opgaven en beweging. Bezoek de website van freehouse voor meer informatie!

Datum: Donderdag 17 september 2015
Tijd: 16.00 uur
Locatie: Pretariolaan 141

Ruimte maken met Simon Franke
Nieuwe vormen als legitimatie van ruimte. Simon Franke is oprichter van Trancity, een uitgeverij die zich specialiseert in de transformatie van de bestaande stad. Publieke ruimte, de publieke zaak, de kracht van gebruikers, de bril van Jane Jacobs: Franke verbindt de veelheid aan opkomende praktijken met een helder denkkader. In gesprek met hem wordt gekeken naar de opkomst en ontwikkeling van cooperaties als nieuwe vorm van common grounds, vanuit plaatsen van betekenis.

Datum: Donderdag 17 september 2015
Tijd:  18.30 uur
Locatie: Verhalenhuis Belvédère