Stadmakers over het Stadmakerscongres 2015

Met ruim 600 deelnemers was het Stadmakerscongres helemaal vol geboekt. Een aantal deelnemers heeft een eigen verslag van de dag, of een programmaonderdeel, geschreven en dit delen wij uiteraard graag!

Rotterdam door de ogen van een New Yorkse stedenbouwkundige
De tocht van Alexandros Washburn door Rotterdam is wederom prachtig vastgelegd in dit artikel van Elsevier. Aan de hand van 10 belangrijke aspecten, inclusief quotes, worden o.a. bevindingen gedeeld die ook werden gepresenteerd in zijn lezing op het Stadmakerscongres. Washburn was daar Guest Urban Critic van 2015. Lees meer>>> 

Architecten mogen dan steden bouwen, maar steden bouwen burgers
De lessen uit de keynote van Guest Urban Critic 2015, Alexanderos Washburn.
Lees meer>>> 

Stadmaken
Een mooier verslag zal je niet snel krijgen: het Stadmakerscongres 2015 door de ogen van journalist en voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal. Lees meer>>> 

Maak de Maaskade mee
Tijdens het Stadmakerscongres konden de deelnemers met de Cultuurscouts op tour. Zo ook met Kaboul Vermijs, Cultuurscout Charlois. Hij bracht de deelnemers langs de schakelpunten tussen Charlois en de Maaskade. Charlois TV heeft de tour vastgelegd, vanaf de vierde minuut in het volgende filmje 

Stadmakerscongres trending topic op Twitter!
Met dank aan alle twitterende stadmakers een impressie van SMC15. Stadmaken als nr.1 trending topic in Nederland
Lees meer>>> 

Verslag expeditie Rotterdam
In het Haltheater had Pakhuis de Zwijger plek binnen het Stadmakerscongres gekregen, onder de titel ‘Rotterdamse Bouwstenen voor Agenda Stadmakers’. Met het oog op het EU Voorzitterschap in 2016 en de EU Urban Agenda hadden ze doormiddel van de platformen Nieuw Nederland en New Europe de kans gepakt om de grote kracht vanuit de Stadmakers op de stedelijke ontwikkeling mee te laten nemen in de EU Urban Agenda. Lees meer>>> 

Toparchitect Alexandros Washburn (New York) kijkt naar Rotterdam en ziet kansen
In de week vooraf aan het congres was onze Guest Urban Critic, Alexandros Washburn, op pad in Rotterdam. Het waren drie intensieve dagen waarbij hij de stad, verschillende initiatieven en de spelende thema’s leerde kennen.  Hierbij kon een dag op de Maas niet ontbreken. Het hart en de aderen van Rotterdam. Washburn en het gezelschap hadden de kans om allerlei initiatieven te exploreren langs de rivier middels de Watertaxi. Schippers Cor Molendijk (’s ochtends) en Jan Been (’s middags) namen donderdag de rondvaart met deze beroemde architect en citymaker uit New York voor hun rekening en schreven tevens een mooi verslag over deze dag. Lees meer